Monday, May 4, 2015

KEK MARBLE PANDAN MOIST




RESEPI DARI BLOG KAK AZLITA MARBLE PANDAN

KEK PANDAN MARMAR
Olahan oleh : Yatie 
Terjemahan oleh : Adnan Ibrahim CMG

Adunan di bawah untuk 1/2 daripada resepi adunan asal


125 gram mentega, cair dan sejukkan


125 gram gula kastor


125 gram tepung gandum, diayak 


4 biji telur gred A

1/2 camca besar ovallate


2 camca besar susu pekat manis


1/2 camca besar esen vanilla


1/2 camca besar coklat emulco


1 camca besar serbuk koko


1/2 camca besar pes pandan


Badam cincang untuk hiasan (optional)


Dusting powder @ gula aising untuk hiasan


Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin bulat berukuran 7

 atau 8 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
Dalam mixing bowl, masukkan tepung, gula kastor, ovallate, telur dan susu pekat manis, kacau rata dengan whisk hingga semua sebati.
Kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu (kurang lebih 7 - 8 minit).
Tuang mentega cair dan gaul rata dengan spatula.
Bahagikan kepada 2 bahagian sama banyak, satu diletak pandan paste, kacau rata.
Satu lagi diletak esen vanilla, coklat emulco dan serbuk koko, kacau sebati.
Sudukan cara berselang seli antara adunan pandan dan coklat. Mulakan di bahagian tengah tin, hingga siap.
Tabur dengan badam cincang, dan bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak.
Keluarkan kek dan terbalikkan atas jaringan, buang kertas alas dan biar kek sejuk.
Ayak dusting powder atau gula aising sebagai hiasan, jika suka. Boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment